VERGİ SİRKÜLERİ
NO: 2024/73
KONU: Tahsilat Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı
13 Ağustos 2024 Tarihli ve 32631 Sayılı Resmî Gazete’de Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 16) yayımlandı.
Bu Tebliğle; ihtiyati haciz işlemlerine, ödeme emrine dava açılmasına, haciz zaptının elektronik ortamda düzenlenebilmesine ve tahsil dairelerince haczedilmiş olan gayrimenkullerin satışına ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır.
İhtiyati Haciz İşlemleri
Hatırlanacağı üzere, 6183 Sayılı Kanun'un ihtiyati haciz işlemine ilişkin Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu’nun (E: 2021/6, K: 2022/2) kararıyla;
Vergi incelemesi sonuçlanıp tarhiyat yapıldıktan sonra borçlu hakkında, 6183 sayılı Kanun'un 13. maddesinin 1. bendine göre ihtiyati haciz işlemi yapılamayacağına dair içtihatların birleştirilmesine,
Vergi incelemesi tamamlanıp tarhiyat yapıldıktan sonra, borçlu hakkında 6183 sayılı Kanun'un 13. maddesinin 3. bendine göre ihtiyati haciz işlemi yapılabileceği yönündeki Danıştay Vergi Dava Daireleri ve Kurulu kararları arasındaki farklılıkların içtihatların birleştirilmesi yoluyla giderilmesine gerek olmadığına
27/05/2022 tarihinde karar verilmiştir.
Bu tebliğ ile anılan tebliğin “II. İhtiyati Haciz” başlıklı bölümüne yukarıdaki karara ilişkin olarak yeni bir paragraf eklenmiştir.
Buna göre, 6183 sayılı Kanunun 13. maddesinin 1. bendi uyarınca ihtiyati haciz uygulanabilmesi için, vergi incelemesine yetkili memurların, ilgili Kanunun 9. maddesinde belirtilen durumlar çerçevesinde bir kamu alacağının tespiti amacıyla gerekli işlemlere başlaması ve belirlenen tutar üzerinden teminat talep etmesi gerekmektedir. Ancak, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu'nun 27/05/2022 tarihli kararı uyarınca, vergi incelemesi tamamlandıktan ve inceleme raporu vergi dairesine iletildikten sonra bu bende dayanarak ihtiyati haciz kararı alınamaz. Ancak, vergi inceleme raporunun vergi dairesine intikalinden sonra 6183 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde yer alan diğer gerekçelerden herhangi birinin bulunması halinde ihtiyati haciz uygulanabilecektir.
İdari Para Cezası Tutarları
Anılan tebliğin “V. Amme Alacağı Ödenmeden Yapılmayacak İşlemler ile İşlem Yapanların Sorumlulukları” başlıklı bölümünün (6.1.) numaralı alt bölümünde idari idari para cezası tutarları yıllar itibarıyla gösterilmektedir. Bu Tebliğ ile söz konusu bölüme, 2023 ve 2024 yılı tutarları aşağıdaki şekilde eklenmiştir.
Yıllar
|
İdari para cezası tutarı (Lira)
|
2023
|
20.092
|
2024
|
31.837
|
Tecil Faiz Oranları
Aynı tebliğin “I. Tecil” başlıklı bölümünün (A/10) numaralı alt bölümünde tecil faiz oranlarına yer verilmektedir. Bu Tebliğ ile söz konusu bölüme, 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
Uygulama Dönemi
|
Yıllık Oran
|
14.11.2023 - 20.05.2024 tarihleri arasında
|
36
|
21.05.2024 tarihinden itibaren
|
48
|
Gecikme Zammı
Aynı tebliğin “III. Gecikme Zammı” başlıklı bölümünde gecikme zammı oranları gösterilmektedir. Bu Tebliğ ile söz konusu bölüme, aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
Karar
|
Uygulama Dönemi
|
Aylık Gecikme Zammı Oranı (%)
|
947 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı
|
30.12.2019-20.07.2022 tarihleri arasında
|
1,6
|
5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı
|
21.07.2022-13.11.2023 tarihleri arasında
|
2,5
|
7782 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı
|
14.11.2023-20.05.2024 tarihleri arasında
|
3,5
|
8484 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı
|
21.05.2024 tarihinden itibaren
|
4,5
|
Ödeme Emrine Dava Açılması
Bilindiği üzere, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 58. maddesinde, ödeme emri tebliğ edilen kişilerin, böyle bir borcun mevcut olmadığı, kısmen ödendiği veya zamanaşımına uğradığı iddiasıyla tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde dava açabileceği belirtilmiştir. Bu maddede ayrıca, itirazında tamamen veya kısmen haksız çıkan borçlulardan, itirazın reddedilen miktarındaki amme alacağının %10 zamla tahsil edileceğine dair bir hüküm de yer almaktaydı.
Ancak bu hüküm, Anayasaya aykırılığı ileri sürülerek iptali talep edilmiştir. Anayasa Mahkemesi, 2 Ağustos 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 21 Nisan 2022 tarihli ve E:2021/119, K:2022/48 sayılı kararıyla bu talebi değerlendirerek, ilgili hükmü iptal etmiştir.
Karara ilişkin olarak, bu Tebliğ ile aynı Tebliğin “III- Ödeme Emrine Dava Açılması” başlıklı bölümünün;
- (1) numaralı alt bölümünde yer alan “İtirazında tamamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, hakkındaki itirazın reddolunduğu miktardaki amme alacağı % 10 zamla tahsil edilir.” cümlesi “(İptal fıkra: Anayasa Mahkemesinin 21.04.2022 tarihli ve E.No:2021/119, K.No:2022/48 sayılı kararı ile.)”
- (5) numaralı alt bölümü, “5. 6183 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “İtirazında tamamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, hakkındaki itirazın reddolunduğu miktardaki amme alacağı %10 zamla tahsil edilir.” hükmü, 2/8/2022 tarihli ve 31911 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 21/4/2022 tarihli ve E.No:2021/119, K.No:2022/48 sayılı kararı ile iptal edildiğinden, ödeme emrine karşı açılan davaların reddi halinde haksız çıkma zammı alınmayacaktır.”
şeklinde değiştirilmiştir.
Ayrıca, aynı Tebliğin, “II- Üçüncü Şahıslardaki Menkul Malların, Alacak ve Hakların Haczi” başlıklı bölümünün (9) numaralı alt bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“9. 6183 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin beşinci fıkrası, Anayasa Mahkemesinin 21/4/2022 tarihli ve E.No:2021/119, K.No:2022/48 sayılı kararı ile iptal edildiğinden, üçüncü şahısların kendilerine tebliğ edilen ödeme emirlerine karşı açtıkları davaların aleyhlerine sonuçlanması halinde haksız çıkma zammı alınmayacaktır.”
Menkul malların haczi
Aynı Tebliğin “I. Menkul malların haczi” başlıklı bölümüne haciz zaptının elektronik ortamda düzenlenebilmesine ilişkin yeni cümleler ve paragraflar eklenmiştir.
Buna göre, elektronik alt yapıları uygun olan alacaklı amme idareleri, haciz zaptını elektronik ortamda düzenleyebilecektir. Elektronik ortamda düzenlenecek haciz zaptında asgari 6183 sayılı Kanunun 78 inci maddesinde belirlenen hususlara yer verilecektir. Haciz zaptı, yetkili memur tarafından mobil cihazlar aracılığıyla elektronik ortamda oluşturulacak ve haciz sırasında hazır bulunanlara imzalatılacaktır. Elektronik ortamda oluşturulan haciz zaptı, hazır bulunanların elektronik imza aracı bulunması durumunda bu araç kullanılmak suretiyle, bu aracın bulunmaması halinde ise ıslak imzayla ya da alacaklı amme idareleri tarafından belirlenecek usullerle imzalanacaktır.
Haciz zaptının; elektronik ortamda düzenlenmesi, imzalanması, onaylanması, iletilmesi, elektronik ortamda düzenlenmesinin mümkün olmaması durumunda yapılacak işlemler ile elektronik ortamda düzenlenecek haciz zaptına ilişkin diğer hususlar alacaklı amme idareleri tarafından belirlenecektir.
Gayrimenkullerin Satışı
Bu Tebliğ ile aynı Tebliğin “II-Gayrimenkullerin Satışı” başlıklı bölümünde, tahsil dairelerince haczedilmiş olan gayrimenkullerin satılmalarına ilişkin olarak, gayrimenkul satış ilanlarının nasıl yapılacağı ve hangi durumlarda ne tür ilanların kullanılacağı konusunda değişiklikler yapılmıştır.
Buna göre;
Komisyon, satışın gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tahsil dairesinin satış mahalli yerine vergi dairesi başkanlığının/defterdarlığın satış mahallinde yapılmasına karar verebilir.
Gayrimenkul satışı, artırma tarihinden en az 15 gün önce başlamak şartıyla aşağıdaki usullerde ilan edilir.
1- Gayrimenkule biçilen rayiç değerin 750 bin liranın (bu tutar dâhil) altında olması halinde gayrimenkulün satış ilanı; tahsil dairesinin ilana mahsus alanlarına asılacaktır. Ayrıca, Bakanlığımıza bağlı tahsil dairelerinin bu ilanları, ilgili vergi dairesi başkanlığının/defterdarlığın ve Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitelerinde, diğer amme idarelerinin satış ilanları ise kendi internet sitelerinde, ihalenin bitimine kadar yayımlanacaktır.
2- Gayrimenkule biçilen rayiç değerin 750 bin liranın üzerinde ancak 5 milyon liranın altında olması halinde, gayrimenkul satış ilanı; (1) numaralı bentte belirtilen ilandan başka gayrimenkulün bulunduğu yerde yayımlanan yerel bir gazetede veya internet haber sitesinde bir defa yayımlatılacaktır. Gayrimenkulün bulunduğu yerde yerel bir gazete veya internet haber sitesi merkezinin bulunmaması hâlinde satış ilanı, tahsil dairesinin belirleyeceği aynı il mülki sınırları içinde bulunan başka bir yerdeki yerel bir gazete veya internet haber sitesinde yayımlatılacaktır.
3- Gayrimenkule biçilen rayiç değerin 5 milyon lira ve üzerinde olması halinde gayrimenkul satış ilanı; (1) ve (2) numaralı bentlerde açıklanan esaslar çerçevesinde yapılan ilanlara ilave olarak Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliğine göre genel kategoride yer alan internet haber sitesinde bir defa yayımlatılacaktır.
4- Bu bölümde, satış ilanının yapılacağı yerin tayini için esas alınan tutarlar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıl için yeniden değerleme oranında artırılır. Bu şekilde hesaplanan tutarın 5 bin lirayı aşmayan kısmı dikkate alınmaz.
5- Gazeteler ve internet haber sitelerinden başka vasıtalarla yapılan ilanlarda ilanın yapıldığı ayrıca tanzim edilecek tutanakla belgelendirilecektir.
Gayrimenkul Mal Satışlarına İlişkin İlan
Bu Tebliğ ile aynı Tebliğin “3.2. Gayrimenkul Mal Satışlarına İlişkin İlan” başlıklı alt bölümünde yapılan değişiklikle, elektronik ortamda satışı yapılacak gayrimenkullere ilişkin olarak yapılacak ilanlar sadece elektronik ortamda yapılacaktır. Düzenleme öncesi gazetelerde de yapılabiliyordu.
Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yollarıyla ulaşabilirsiniz.
Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 16)
Saygılarımızla.
Deloitte Türkiye.
Bu belgede yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve Deloitte Touche Tohmatsu Limited, onun üye firmaları veya ilişkili kuruluşları (birlikte, “Deloitte Network” olarak anılacaktır) tarafından profesyonel bağlamda herhangi bir tavsiye veya hizmet sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketinizi, işinizi, finansmanınızı ya da mali durumunuzu etkileyecek herhangi bir karar ya da aksiyon almadan, yetkin bir profesyonel uzmana danışın. Deloitte Network bünyesinde bulunan hiçbir kuruluş, bu belgede yer alan bilgilerin üçüncü kişiler tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.