SİRKÜLER
·Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının uygulamasına yönelik sirküler yayınlandı.
Gelir İdaresi Başkanlığınca yayınlanan 1 seri nolu Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Sirkülerinde; Türkiye’de tam mükellef olanların anlaşmaya taraf diğer ülkelerde elde ettikleri gelirlerinin ilgili anlaşma hükümleri çerçevesinde vergilendirilebilmesi için talep ettikleri mukimlik belgesinin bugüne kadar sadece Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenmekte iken bundan böyle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yanı sıra sadece kendi mükellefleriyle sınırlı olmak üzere Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı (İstanbul) tarafından da düzenlenebileceği belirtilmiştir. Ayrıca mukimlik belgesi için yapılacak başvuruda istenecek bilgi ve belgelere de yer verilmiştir.
·Basit usule tabi mükelleflerin 2006 yılına ait yıllık beyannamelerinin verilme süresine ilişkin Gelir Vergisi Sirküleri yayınlandı.
Gelir İdaresi Başkanlığınca yayınlanan 58 seri nolu Gelir Vergisi Sirküleri ile geliri sadece basit usulde tespit olunan ticari kazançlardan ibaret olan gelir vergisi mükelleflerinin 2006 takvim yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilme süresi, 2007 yılı Şubat ayının 23 üncü günü akşamına kadar uzatıldı.
TEBLİĞLER:
·Tarım ve Köyişleri Bakanlığının doğrudan gelir desteği ödemesi yapılmasına dair 2007/14 nolu Tebliği 16.02.2007 tarih ve 26436 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
Tebliğ, tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma hedef ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere, ürün ve girdi fiyatlarını doğrudan etkilemeden ödeme yapılması amacıyla hazırlanmıştır.
·Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde tarıma dayalı yatırımların desteklenmesine Dair 2007/3 nolu tebliği 14.02.2007 tarih ve 26434 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.
Tebliğ,doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının yaratılması, tarımsal sulama alt yapısının geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, temel kamu hizmetlerinin düzeyinin yükseltilmesi, hizmetlere erişimin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin yaratılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
·Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde makina, ekipman alımlarının desteklenmesine dair 2007/4 nolu tebliği 14.02.2007 tarih ve 26434 sayılı Resmi Gazete'de Yayınlandı.
Tebliğ, işlemesiz tarım tekniğinin yaygınlaştırılması yoluyla üretim maliyetlerinin azaltılması, işletmelerin rekabet gücünün artırılması ve çevrenin korunması amacıyla satın alınacak işlemesiz tarım makineleri alımının desteklenmesi, kaba yemde ürün kalite kaybını asgariye indirme amacıyla balyalama ve silaj makinesi alımlarının desteklenmesi, tarımsal sulamalarda su kaybının azaltılması ve verimin artırılması amacıyla basınçlı sulama sistemi ekipman alımlarının desteklenmesi ile tarıma dayalı yatırım tesislerinin ihtiyacı olan ürünün tesise ve pazara ulaştırılmasını sağlayacak soğuk taşıma araçlarının alımının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
·Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2006 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticilerine destekleme primi ödenmesine ilişkin 2006/50 sayılı Bakanlar Kurulu kararı uygulama tebliğinde değişiklik yapılmasına dair 2007/08 nolu tebliği 14.02.2007 tarih ve 26434 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.
Yayınlanan tebliğ ile 22/11/2006 tarihli ve 26354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2006 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticilerine destekleme primi ödenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı uygulama tebliğinin (Tebliğ No: 2006/50), prim ödemesi için kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üretimi yaparak satan üreticilerden komisyonlarca istenen belgeler ve yapılacak işlemler başlıklı 6’ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 6 (3) Kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin son başvuru tarihi 30/3/2007 olarak belirlenmiştir. Dane mısır destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin son başvuru tarihi 31/5/2007 olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonraki başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.”
YARGI KARAR ÖZETLERİ
·Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Tarımsal Üretime Yönelik Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin 2007/12 nolu Tebliği 14.02.2007 tarih ve 26434 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.
Tebliğ, tarımsal üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması, tarımsal üretimin geliştirilmesi, verimliliğin ve kalitenin artırılması amacıyla, 1/12/2006 tarihli ve 26363 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2006/11201 sayılı Kararname gereği gerçek ve tüzel kişilere T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli kredi kullandırılması ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Danıştay 4. Dairesi, 4811 sayılı Vergi Barışı Kanununun 7. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 2001 yılı için matrah artırımında bulunan davacı hakkında ancak daha önce tevkif yoluyla ödediği vergilerin mahsup ve nakten iadesi talebinde bulunulması halinde bu hususla sınırlı olarak inceleme yapılabileceğine karar verdi. (Esas No:2005/1150,Karar No:2006/356)
· Danıştay 4. Dairesi, bayii dışında finans kurumundan akaryakıt satın alan davacının katma değer vergisi kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kanun hükmü gereği finans kurumundan satın aldığı akaryakıt için sorumlu sıfatıyla 68 seri sayılı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği uyarınca 2 nolu katma değer vergisi beyannamesini vermesi ve hesaplanan katma değer vergisinin yüzde 90 ını da ödemesi gerektiğine karar verdi. (Esas No: 2006/130, Karar No:2006/99)